piątek, 23 czerwca 2017

Domowe masło

Robienie domowego masła do specjalnie trudnych nie należy. Nie trzeba mieć jakiegoś, nie wiadomo jakiego specjalnego sprzętu. Wystarczy shaker lub zwykły słoik. Mikser też się nada, ale wygodniej będzie w shakerze, czy słoiku, ponieważ formuje się nam ładna kulka masła. Jedyne czego potrzebujemy to śmietanki 30% lub 36%. I tu uwaga, nie każda się nadaje niestety, metodą prób i błędów, bo czasami może nie wyjść, trzeba znaleźć najlepszą.


Śmietankę przelewamy do shakera, zakręcamy i energicznie shejkujemy ;) Najpierw zrobi się piana, potem taka zastygła masa, potem zacznie nas ręka boleć, a na sam koniec poczujemy w środku oddzielone masło. Potrząsamy shakerem jeszcze chwilę, aż ta "kulka" będzie miała kształt kulki. Następnie do szklanki zlewamy maślankę, którą możemy wypić. Jeszcze trochę potrząsamy samą kulką, aby ze środka wytrząść resztki płynu, na koniec ładnie formujemy i możemy zajadać.. Na przykład z chebkiem orkiszowym, lub z chlebem z twarogu..




Przepis ten jest trudny jak wstawienie wody na kawę, i zawsze uważałam że takie przepisy są bezsensu na blogach. Jednak jeżeli przepis jest prosty, a wśród gości wywołuje "Wow! Zrobiłaś samą masło ?!" To uważam że warto o nim wspomnieć na blogu :)









3 komentarze:

  1. Oczywiście że warto wspomnieć! Ja nie miałam pojęcia że to takie proste. Dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 59 yrs old Business Systems Development Analyst Shane Royds, hailing from Swan Lake enjoys watching movies like Tattooed Life (Irezumi ichidai) and Skiing. Took a trip to Monarch Butterfly Biosphere Reserve and drives a A3. Informacje dodatkowe

    OdpowiedzUsuń