wtorek, 7 lutego 2017

Chleb z...TWAROGU!

Chleb z twarogu? To jest chleb z twarogu? Z twarogu to chyba sernik..?
Jasne, sernik owszem, ale też i chleb! 

Każdy kto katował przechodził kiedykolwiek dietę białkową, doskonale wie ze z twarogu można wyczarować takie cuda. W smaku, i w wyglądzie niczym się nie różni. Jedynie, jeżeli się pośpieszymy i zaczniemy już jeść gorący można wyczuć lekko twaróg, ale po ostygnięciu przestanie być wyczuwalny.
  • 250g twarogu
  • 7 łyżek otrębów
  • 3 łyżki siemienia lnianego, bądź słonecznika, albo to i to :)
  • łyżeczka czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • sól wg uznania

Cała filozofia robienia chleba jest zawarta w jednym zdaniu: Wszystko dokładnie mieszamy mikserem w misce, pieczemy do suchego patyczka i do zarumienia się skórki w 200 st. Ja chleb piekłam w ceramicznej formie wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem - papier się wtedy idealnie przykleja do formy i mój chleb miał idealnie okrągły kształt. Numer z papierem można śmiało powtórzyć również w innych formach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz