piątek, 10 lutego 2017

Pikantna kasza bulgur

Szybki obiad z tych jednogarnkowych, a w zasadzie jednopatelnianych. Kasza bulgur jest naszym najnowszym odkryciem, jest to

"Rodzaj kaszy z ziaren pszenicy, najczęściej pszenicy twardej, sporządzony z gotowanych i następnie wysuszonych ziaren zboża, często używany w kuchni tureckiej i bliskowschodniej."

Źródło : https://pl.wikipedia.org/wiki/Bulgur


Potrzebujemy:
  • 2 woreczki kaszy bulgur
  • 2 duże ząbki czosnku 
  • łyżeczka masła
  • 2 średnie cebule
  • 1 średnia marchewka
  • 4 gałązki selera naciowego
  • pół szklanki wody
  • kostka bulionu warzywnego
  • 2 pomidory
  • łyżka siemienia lnianego 
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • łyżeczka czarnuszki
  • 2 łyżki keczupu
  • pół łyżeczki chilli w proszku 
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej pietruszki
  • sól, pieprz wg uznania

Zaczynamy od roztarcia czosnku z solą. Dużo łatwiej jest rozcierać go szerokim nożem. Wrzucamy go na patelnie i smażymy z łyżeczką masła około 2 minut. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę, seler, a marchewkę tarkujemy, po czym wrzucamy na patelnie, i smażymy stale mieszając, uważając aby nie przypalić. W wodzie rozpuszczamy kostkę bulionu warzywnego i dodajemy wraz z dwoma woreczkami kaszy bulgur, następnie siemię lniane, słonecznik, czarnuszkę, keczup, chilli i przykrywamy pokrywką i dusimy ok 6 minut, od czasu do czasu mieszając. My najbardziej lubimy gdy warzywa są jeszcze lekko chrupiące, więc nie przesadzam z duszeniem :) Na sam koniec dodajemy pomidory i posiekaną pietruszkę.




2 komentarze: