"Rodzaj kaszy z ziaren pszenicy, najczęściej pszenicy twardej, sporządzony z gotowanych i następnie wysuszonych ziaren zboża, często używany w kuchni tureckiej i bliskowschodniej."
Źródło : https://pl.wikipedia.org/wiki/Bulgur
Potrzebujemy:
- 2 woreczki kaszy bulgur
- 2 duże ząbki czosnku
- łyżeczka masła
- 2 średnie cebule
- 1 średnia marchewka
- 4 gałązki selera naciowego
- pół szklanki wody
- kostka bulionu warzywnego
- 2 pomidory
- łyżka siemienia lnianego
- 2 łyżki nasion słonecznika
- łyżeczka czarnuszki
- 2 łyżki keczupu
- pół łyżeczki chilli w proszku
- 2 łyżeczki drobno posiekanej pietruszki
- sól, pieprz wg uznania
Zaczynamy od roztarcia czosnku z solą. Dużo łatwiej jest rozcierać go szerokim nożem. Wrzucamy go na patelnie i smażymy z łyżeczką masła około 2 minut. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę, seler, a marchewkę tarkujemy, po czym wrzucamy na patelnie, i smażymy stale mieszając, uważając aby nie przypalić. W wodzie rozpuszczamy kostkę bulionu warzywnego i dodajemy wraz z dwoma woreczkami kaszy bulgur, następnie siemię lniane, słonecznik, czarnuszkę, keczup, chilli i przykrywamy pokrywką i dusimy ok 6 minut, od czasu do czasu mieszając. My najbardziej lubimy gdy warzywa są jeszcze lekko chrupiące, więc nie przesadzam z duszeniem :) Na sam koniec dodajemy pomidory i posiekaną pietruszkę.
Wygląda smakowicie, a jako że lubię ostre potrawy, na pewno tego spróbuje ;)
OdpowiedzUsuńZdrowe i smaczne danie!
OdpowiedzUsuń