- 2 kg wiśni
- 2 kg cukru
- 1 l spirytusu
- 0,5 l wódki
Wiśnie myjemy, drylujemy, i wrzucamy do dużego słoja, a następnie zasypujemy cukrem i dodajemy szklankę spirytusu na wierzch. I tak zostawiamy na parę dni. Są różne "szkoły", jedni słój zostawiają bez przykrycia, inni przykrywają przed muszkami owocówkami, a ja go zakręcam zakrętką. Co jakiś czas potrząsamy słojem, aby towarzystwo wymieszać. Po około dwóch tygodniach odcedzamy owoce od soku, polecam wiśnie wrzucić do małych słoiczków i potem używać do lodów, lub pralinek o których będzie wkrótce na blogu :) Do soku dodajemy alkohol, mieszamy, rozlewamy do butelek, chowamy w ciemnym miejscu (piwnica, garaż) i zapominamy o niej na minimum 2-3 miesiące.
Ps. Sprawdź jeszcze Nalewkę z czarnej porzeczki oraz Domowy Baileys ! :)
Ps. Sprawdź jeszcze Nalewkę z czarnej porzeczki oraz Domowy Baileys ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz