piątek, 5 sierpnia 2016

Nalewka z czarnej porzeczki

Sądząc po ilości wejść na bloga, największym zainteresowaniem cieszą się Likier Baileys, oraz Nalewka wiśniowa . Wniosek prosty - bloga odwiedzają głownie wielbiciele domowych trunków :) Sezon w pełni, więc dziś będzie nalewka z czarnej porzeczki.


  • 1 kg owoców czarnej porzeczki
  • 750g - 1 kg cukru 
  • 1/2 litra wódki
  • 1/2 litra spirytusu 
  • laska wanilii
  • laska cynamonu
  • 2-3 goździków
Standardowo, umyte owoce wrzucamy do wielkiego słoja, zasypujemy cukrem, dodajemy pół szklanki spirytusu, zakręcamy i odstawiamy na ok 4 tygodnie, aż owoce puszczą sok. Po tym czasie zlewamy sok, owoce wycisnąć dodatkowo przez ścierkę lub gazę, dodajemy alkohol i resztę składników. Zakręcamy i odstawiamy na minimum 2 miesiące w ciemnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz