Kolejne ciasto z rodzaju magicznych, znikających w bardzo szybkim tempie. Moja ulubiona propozycja podania, to chyba ta na ciepło, z gałką lodów waniliowych, z bitą śmietaną oraz posypane cynamonem..
CIASTO KRUCHE:
- 2 szklanki mąki luksusowej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 0,5 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 żółtka jaj (białka odstaw do lodówki)
- kostka margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
MASA JABŁKOWA:
- 2 kg jabłek (u mnie reneta)
- 0,5 - 1 szklanki cukru, w zależności od kwaśności jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 galaretka cytrynowa*
* Może być inny smak, ale on zabarwi masę jabłkową. Można zamiast galaretki dodać
3 łyżeczki żelatyny.
Zaczynamy od kruchego ciasta. Wszystkie składniki wsypać do miski, wbić żółtka,
dodać posiekaną margarynę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą
i do lodówki na około godzinę.
Teraz zabieramy się za jabłka. Myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy i do gara. Gotujemy. Gdy jabłka będą już miękkie dodajemy cukier, cynamon i galaretkę (ewentualnie żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody). Dokładnie wymieszać
i odstawić do wystygnięcia.
Czas ustawić piekarnik na 150 st.
Wracamy do ciasta kruchego. Około 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na natłuszczonej formie do pieczenia (chyba ze jest sylikonowa, wtedy nie musi być natłuszczona), formujemy też rancik z ciasta dookoła formy. Do rozwałkowania ciasta polecam folię spożywczą do przykrycia ciasta i puszkę groszku do rozwałkowania. Rozwałkowane ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Wyłożyć na ciasto ostudzoną masę jabłkową. Następnie ubijamy pianę z pozostawionych 4 białek. Przed rozpoczęciem ubijania dodajemy szczyptę soli, a pod jego koniec 1,5 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Ubitą pianą przykrywamy jabłka, a na pianę pokruszyć pozostawioną 1/3 częścią kruchego ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 - 40 minut. Po upieczeniu zostawiamy ciasto na 10 minut w wyłączonym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz