sobota, 20 sierpnia 2016

Szarlotka czyli jabłecznik pod pierzynką



Kolejne ciasto z rodzaju magicznych, znikających w bardzo szybkim tempie. Moja ulubiona propozycja podania, to chyba ta na ciepło, z gałką lodów waniliowych, z bitą śmietaną oraz posypane cynamonem..





CIASTO KRUCHE:

  • 2 szklanki mąki luksusowej
  • 1 szklanka mąki  krupczatki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy 
  • 4 żółtka jaj (białka odstaw do lodówki)
  • kostka margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
MASA JABŁKOWA:
  • 2 kg jabłek (u mnie reneta)
  • 0,5 - 1 szklanki cukru, w zależności od kwaśności jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 galaretka cytrynowa*
Dodatkowo będziemy jeszcze potrzebować 
  • 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki cukru

* Może być inny smak, ale on zabarwi masę jabłkową. Można zamiast galaretki dodać 
3 łyżeczki żelatyny.

Zaczynamy od kruchego ciasta. Wszystkie składniki wsypać do miski, wbić żółtka, 
dodać posiekaną margarynę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą 
i do lodówki na około godzinę. 

Teraz zabieramy się za jabłka. Myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy i do gara. Gotujemy. Gdy jabłka będą już miękkie dodajemy cukier, cynamon i galaretkę (ewentualnie żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody). Dokładnie wymieszać
 i odstawić do wystygnięcia. 

Czas ustawić piekarnik na 150 st.

Wracamy do ciasta kruchego. Około 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na natłuszczonej formie do pieczenia (chyba ze jest sylikonowa, wtedy nie musi być natłuszczona), formujemy też rancik z ciasta dookoła formy. Do rozwałkowania ciasta polecam folię spożywczą do przykrycia ciasta i puszkę groszku do rozwałkowania. Rozwałkowane ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Wyłożyć na ciasto ostudzoną masę jabłkową. Następnie ubijamy pianę z pozostawionych 4 białek. Przed rozpoczęciem ubijania dodajemy szczyptę soli, a pod jego koniec 1,5 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Ubitą pianą przykrywamy jabłka, a na pianę pokruszyć pozostawioną 1/3 częścią kruchego ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 - 40 minut. Po upieczeniu zostawiamy ciasto na 10 minut  w wyłączonym piekarniku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz