wtorek, 19 kwietnia 2016

Pikantny gulasz z indyka dla prawdziwych twardzieli

Gulasz/ zupa w zależności jak kto woli nazwać, jest za sprawa jednej papryczki habanero gorąca nawet na zimno, i nie chodzi mi tu o temperaturę :) Oczywiście można ją pominąć i  zrobić wersje lajt, dla wrażliwych :)

  • pół piersi z indyka
  • 3-4 papryczki chili
  • 1 papryczka habanero
  • 1-1,5 papryki
  • 2-3 cebule
  • 4-5 łodygi selera naciowego
  • łyżka masła
  • 2 kartony/puszki krojonych pomidorów
  • pół szklanki kaszy
  • 2-3 szklanki rosołu lub wody
  • sól, świeżo mielony pieprz

Pierś, dużą paprykę, cebule i selera pokroić,   następnie podsmażyć na maśle, na niezbyt dużym ogniu. Gdy mięso się zetnie dodać pomidory z puszki i ostre papryczki, sól i pieprz wedle uznania. Wymieszać dokładnie i chwilę poddusić. Na sam koniec dodać rosół lub wodę, i pół szklanki wcześniej wypłukanej kaszy*. Jeszcze chwilę potrzymać na gazie, do zagotowania,
a potem zdjąć i zostawić na noc. Kasza przez noc napęcznieje i wchłonie wodę.


*Kasze zawsze można też ugotować oddzielnie, gdy goni nas czas  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz