wtorek, 5 kwietnia 2016

Zupa krem z kukurydzy

Jest moim zupowym faworytem, szybka i naprawdę kukurydziana. Ważnym elementem jest dobry mikser, kiedyś używałam blendera, i zupa była kremem, ale zdarzały się niedokładnie zmiksowane skórki ziarenek kukurydzy.


Czego potrzebujemy? :)


  • Dwie puszki kukurydzy
  • 20 g masła
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • łyżeczka chili w proszku
  • 1-2 lyżki cukru
  • sól, ilość wg uznania
  • Bulion WARZYWNY lub woda ok 2-3 szklanki w zależności jak gęstą chcemy zupę
  • prażone ziarna kukurydzy do posypania (nie popcorn!)


Kukurydzę z puszki wrzucamy na patelnie, bądź do garnka, dodajemy masło i sól. Podsmażamy aż do momentu odparowania wody w której była kukurydza. W tym czasie przygotowujemy bulion - u mnie najczęściej jest to bulion z kostki. Koniecznie warzywny, bo ten mięsny psuje smak zupy. Wszystko studzimy, bądźmy delikatni dla ostrzy :) Przekładamy do miksera, dodajemy chilli, cukier i mleczko kokosowe (lub robimy jego kleksa na koniec) i następnie całe towarzystwo miksujemy, na najwyższych obrotach, u mnie jest to około 2-3 minut. Żadna skórka kukurydzy nie ma prawa się tam pojawić. :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz