
- 4 średnie ziemniaki
- 15 kurek (ewentualnie 7 pieczarek)
- połowa brokuła
- pół puszki groszku
- 2-3 jaja
- łyżka masła
- 300 ml śmietany 30%
- starty żółty ser
- sól pieprz
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem za pomocą kawałka ręcznika papierowego, i wszystko do niego wkładamy: umyte i pokrojone kurki (ewentualnie pieczarki), ugotowane i pokrojone ziemniaki w ok 1 cm talarki, brokuł podzielony na małe różyczki oraz groszek. Zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami solą i pieprzem. Na wierzch posypujemy startym serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do momentu ścięcia się masy śmietanowo - jajecznej.
U mnie w mieście cienko z kurkami!
OdpowiedzUsuńProponuje uzyc pieczarek :)
OdpowiedzUsuń