niedziela, 10 lipca 2016

Zapiekanka warzywna z kurkami

Zapiekanka spokojnie starczy dla 3 - 4 osób, na niedzielną kolację idealna. Moja wygłodzona rodzina, zwabiona zapachem tak szybko się na to rzuciła, ze nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia :)

  • 4 średnie ziemniaki
  • 15 kurek (ewentualnie 7 pieczarek)
  • połowa brokuła
  • pół puszki groszku
  • 2-3 jaja
  • łyżka masła
  • 300 ml śmietany 30%
  • starty żółty ser
  • sól pieprz

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem za pomocą kawałka ręcznika papierowego, i wszystko do niego wkładamy: umyte i pokrojone kurki (ewentualnie pieczarki), ugotowane i pokrojone ziemniaki w ok 1 cm talarki, brokuł podzielony na małe różyczki oraz groszek. Zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami solą i pieprzem. Na wierzch posypujemy startym serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do momentu ścięcia się masy śmietanowo - jajecznej.

2 komentarze: